Foraj orizontal prin percutie (FOP)

  Foraj orizontal prin percutie (FOP)
  pic_1
  pic_2
  pic_4

  Tehnologia de foraj orizontal prin percutie (batere) reprezinta ansamblul de lucrari necesar executiei unei subtraversari folosind teava de protectie metalica ce se doreste a se poza si un ciocan pneumatic de diverse dimensiuni.

  Procedeul de foraj poate fi aplicat pentru subtraversari cu tevi metalice avand diametrul de 160 mm pana la 2000 mm, utilizand utilaje (ciocane) de diferite marimi, pe distante pana la 80 m lungime in functie de natura terenului. Ciocanul pneumatic este conectat pe conducta de batere prin intermediul conului sau a adaptoarelor conice si fixat cu ajutorul unor chingi si operat cu ajutorul aerului comprimat. In general  ciocanul se aseaza pe un suport ce poate fi reglat pe inaltime 

  Tehnologia de foraj prin percutie nu utilizeaza fluide de foraj, forajul realizat este un foraj uscat. Corpul ciocanului este realizat dintr-un bloc de otel si de aceea nu prezinta puncte slabe. In interiorul sau exista un piston tratat termic special care este actionat de aerul comprimat. Forarea (baterea) se va face teava cu teava, adica se introduce prin batere primul tronson de teava, dupa care de primul tronson se sudeaza al doilea tronson si se bate si tot asa pana la atingerea lungimii dorite.