Foraj Orizontal Dirijat (FOD)

  Foraj Orizontal Dirijat (FOD)

  pic_1
  pic_2
  pic_3
  pic_4

  Tehnologia de foraj orizontal dirijat reprezinta un sistem de foraj rotativ, hidrodinamic, dirijat prin care se pot realiza subtraversari si pozari de conducte cu diametre cuprinse intre 90 mm si 800 mm si se axeaza pe trei principii tehnologice de baza:

  – utilizarea unei scule de sapare avand forma unei dalte inclinata la un unghi oarecare fata de axul forajului;

  – avansarea pe orizontala in sistem rotativ si prin dislocarea materialului pe baza injectarii sub presiune controlata a unui jet de fluid special de foraj (foraj bentonitic sau cu ingrediente speciale in functie de cerinte) ce indeplineste concomitent si functia unui agent de ungere;

  – pilotarea dirijata de la suprafata a tijelor si a dispozitivului de forare prin teleghidaj, cu ajutorul unui emitator de unde radio si a unui detector care furnizeaza date cu privire la unghiul de inclinare fata de orizontala, directia forarii, temperatura mediului in care se afla emitatorul, etc. Acest sistem permite ocolirea obstacolelor si iesirea la locul dorit cu o precizie de 2 cm.

  Cel mai mare avantaj al acestei tehnologii este eliminarea sapaturilor deschise si implicit a organizarilor de santier extinse, a intreruperilor aduse in activitatile umane din zona de lucru si a poluarii fonice si mecanice a mediului.

  Cu ajutorul acestei tehnologii, utilajele in dotarea GEOROM INTERNATIONAL S.A. pot executa intr-un timp record si cu costuri competitive introduceri in subteran de conducte pentru apa, gaze, canalizare, produse petrochimice etc. cu diametre de pana la 900 mm (in functie de conditiile de teren), se pot monta cabluri electrice si de telecomunicatie, se pot practica traversari pe sub drumuri, piste aviatice, rauri, suprafete cultivate si in principiu in orice situatie unde folosirea metodelor clasice de sapare la suprafata nu se doreste sau nu este posibila.

  De asemenea, cu ajutorul acestei tehnologii se pot filtra sau drena zone subterane poluate sau cu exces nedorit de apa, se pot consolida versanti sau halde de steril, se pot discongestiona conducte deja ingropate si infundate in decursul timpului.